fredag 13. september 2013

Makroner


Makroner ja, noen vanskelige små bakverk. Mine første forsøk var fullstendig katastrofe, makronene sprakk på toppen, bunnen ramlet ut, ikke stekt, ja listen er lang. Jeg gav nesten opp hele greia, men så satte jeg meg ned en kveld og leste på nettet hva andre gjorde for å lykkes. Jeg prøvde en kombinasjon av alle disse, og der fikk jeg det endelig til :D
Så her kommer oppskriften og mine erfaringer.

Oppskrift (bruker Idas, fra hele norge baker, sin oppskrift)

55 g eggehvite,( romtemperert, VIKTIG, ligge ute i minst 24 timer)
2 ss sukker
100 g melis
50 g lyst mandelmel,( ikke fettredusert)
1-2 ss matfarge( anbefaler Wilton sine)

Fremgangsmåte
(blir litt forskjellige bilder her, siden de er bilder fra forskjellige forsøk)

 Sikt mandelmel og melis sammen minst 3 ganger, blir det liggende igjen noen store klumper, kast disse.

 Mål opp 55 g eggehviter, Ida skriver at det er 2 egg, men jeg fant ut at med de eggene jeg brukte i hvertfall ble det mye mer en 55. Så en må kanskje øse ut litt eggehvite for å få akkurat 55 g.

 Visp eggehvitene på medium fart til det begynner å skumme, tilsett så sukker litt og litt. Pisk videre til eggehvitene akkurat er så stiv at du kan holde bollen opp ned, uten at de faller ut. Ikke pisk for lenge.

Tilsett matfarge og pisk videre et par sekunder for å få det godt blandet

Så kommer det som er litt vanskelig, dette har jeg dessverre ikke bilde av.
Du tilsetter mandelmel og melis i de piskede eggehvitene. Bruk en slikkepott og visp med harde og faste tak, for å slå luften ut av eggehvitene. Jeg fant ut at 10 slike tak var nok. Begynn så å vende mandelmelet forsiktig inn, til alt er blandet sammen. Jeg brukte cirka 16 tak, bruk ikke mer en 50 tilsammen. Når du da løfter opp litt røre med slikkepotten, skal den dryppe sakte av slikkepotten.
Fyll røren i en sprøytepose med rund tip.

 Jeg har en makronmatte, men om du ikke har det så kan du bruke et bakepapir, og sprøyte rundinger på en størrelse med en 5 kroning. Jeg hadde problemer med at makronene satt fast i matten når de var stekte, dette løste jeg ved å spraye på et tynt lag matfett.

Når du har sprøytet ut alle makronene, ta brettet de står på og dunk det hardt et par ganger, for å få ut eventuelle luftbobler.

La så makronene tørke på benken i minst en time, til overflaten har fått en hinne på toppen.
Det er dette som gjør at makronene får føtter.

 Stek makronene på 140 grader i 18-20 minutter, på nest øverste rille i ovnen
La de avkjøles helt før du tar dem av brettet.

Fyll med ønsket fyll



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar